Grupul de lucru privind Găgăuzia continuă procesul de dialog prin instrumente de comunicare online

Provocările cu care se confruntă omenirea în rezultatul focarului pandemiei Covid dictează necesitatea de a fi inovatori, flexibili și adaptivi. În contextul restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, Oficiul CMI (Inițiativa privind gestionarea crizelor) în Moldova continuă implementarea proiectului “Sprijinirea dialogului incluziv și consolidarea capacităților pentru o Autonomie găgăuză mai funcțională în Moldova”, cu susținerea financiară din partea Suediei. Ținând cont de restricțiile impuse de pandemia Covid în Moldova, CMI a continuat activitatea de susținere a dialogului politic prin aplicarea eficientă a mijloacelor online de comunicare. 

Grupul de lucru privind Găgăuzia, compus dintr-un număr egal de reprezentanți din partea Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a UTA Găgăuzia a convenit că, în pofida situației create de pandemia Covid, este necesar de continuat eforturile de consolidare a dialogului și încrederii între Chișinău și Comrat, acest lucru demonstrează angajamentul continuu față de procesul de dialog realizat cu suportul CMI. În contextul restricțiilor impuse cu privire la organizarea întrevederilor personale între participanții platformei de dialog și reieșind din posibilitatea diversificării abordărilor existente, se realizează o adaptare graduală a tuturor proceselor astfel incit să se asigure consecvența, continuitatea și funcționalitatea Grupului de lucru.

La data de 20 mai, 2020, ca urmare a mai multor ședințe separate în regim online, deputații Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei au reușit să se întâlnească într-un format nou, pe platforma online. Scopul acestei sesiuni neformale a fost elaborarea unei viziuni comune cu privire la continuarea procesului de dialog și identificarea abordării strategice în contextul priorităților de termen scurt și lung ale Grupului de lucru.

Grupul de lucru privind Găgăuzia a fost inițiat în 2015, în vederea îmbunătățirii funcționării Autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, în baza Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei din 1994. De la lansarea platformei de dialog, cu suportul CMI, Grupul de lucru a adoptat peste 40 de decizii comune, una din care a contribuit la înființarea Agenției pentru Dezvoltare Regională în UTA Găgăuzia ceea ce a permis autonomiei să beneficieze de susținere financiară în vederea implementării unor proiecte importante de dezvoltare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor