Întâlnire informală a Grupului de lucru Parlamentar privind Găgăuzia

Grupul de lucru privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-a convocat în prima ședință informală de lucru din acest an. Dialogul este facilitat de Organizația internațională Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI), în cadrul proiectului ”Sprijinirea dialogului incluziv și consolidarea capacităților pentru o Autonomie găgăuză mai funcțională”, finanţat de Suedia.

La ședință au participat membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare, reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Excelența Sa, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Ședința a fost deschisă de către Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg.

Vedem un progres obținut anterior de către Grupul de lucru (Gl) și sperăm că prioritățile Gl actual vor fi la fel de sustenabile privind platforma de cooperare între Chișinău și Comrat. Suedia susține acest proces de dialog încă din 2015 și va continua să depună eforturi ca această platformă sustenabilă să progreseze. Acest lucru poate fi atins pas cu pas, între instituții la nivel central și în autonomie, lucrând împreună pentru a identifica cele mai bune soluții și a construi un mecanism eficient și funcțional, care trebuie să fie bazat pe încredere, profesionalism și dialog.

Grupul de lucru între deputaţii din Chișinău şi Comrat a fost iniţiat în anul 2015 pentru a îmbunătăţi funcţionarea Autonomiei găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

news
news
news
news
news
news
news
news
news

De la lansarea grupului de lucru, CMI a facilitat desfăşurarea a peste 21 de şedinţe, o parte dintre care s-au desfăşurat la Comrat. Grupul a adoptat peste 40 de decizii comune. Una dintre cele mai importante realizări este crearea oficiul teritorial al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională din UTA Găgăuzia, prin intermediul căreia regiunea a primit suport financiar pentru realizarea unor importante proiecte de dezvoltare.

Dialogul între deputații Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către Inițiativa privind gestionarea crizelor. CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000.

decor
decor
decor
decor
decor