Discuția on-line cu prof. Francesco Palermo inspiră participanții din cadrul proiectului Dialog privind Găgăuzia să continue să consolideze încrederea și dialogul

În pofida provocărilor impuse de pandemie la nivel global, proiectul Dialog privind Găgăuzia asigură în continuare bunele oficii pentru un dialog durabil dintre Chișinău și Comrat, replicând succesul Academiei de Toamnă „Promovarea bunei guvernări prin descentralizare, autonomie și acomodarea minorităților” prin intermediul unei serii din patru webinare “Guvernare descentralizată”, realizate pe parcursul lunii iulie în parteneriat cu Eurac Research.


Profesorul Francesco Palermo, director al Institutului pentru Federalism Comparativ din cadrul Eurac Research, în discuție cu Steve Young, manager al Oficiului CMI în Moldova, în cadrul webinarului „Teoria și practica relațiilor dintre autoritățile centrale și cele din unitățile teritoriale autonome și soluționarea conflictelor”. 

Circa 40 de participanți din Comrat și Chișinău, inclusiv membri ai Grupului de Lucru parlamentar privind Găgăuzia (GLP), funcționari publici și alte părți interesate, au participat la seminarele on-line, care s-au încheiat la 28 iulie cu o discuție dintre Steve Young, manager al Oficiului CMI în Moldova, și Francesco Palermo, director al Institutului pentru Federalism Comparativ din cadrul Eurac Research, în cadrul sesiunii întitulate “Teoria și practica relațiilor dintre autoritățile centrale și cele din unitățile teritoriale autonome și soluționarea conflictelor”.

Prof. Palermo a făcut referire la aspectele-cheie care reprezintă nucleul procesului de dialog privind Găgăuzia, fiind prezentate perspective inspiraționale, noi cunoștințe și expertiză, în baza cărora se va contura următoarea etapă a procesului.


Cinci elemente-cheie enunțate de prof. Palermo în cadrul sesiunii de webinar cu titlul „Teoria și practica relațiilor dintre autoritățile centrale și cele din unitățile teritoriale autonome și soluționarea conflictelor”. 

Steve Young, manager CMI în Moldova, susține ideile-cheie expuse de prof. Palermo: “Aceste aspecte se regăsesc în mare parte în activitățile proiectului Dialog privind Găgăuzia. Grupul de Lucru Parlamentar reprezintă o platformă-cheie pentru dialog și discuții cu privire la priorități și necesități, precum și referitor la consolidarea încrederii și a înțelegerii dintre instituții. Grupul de Lucru privind elaborarea politicilor publice colaborează cu departamentele de la Comrat și ministerele de la Chișinău pentru a răspunde nevoilor locale, iar Grupul de Experți va aborda aspectul de diferență de capacități și va elabora un mecanism pentru soluționarea eventualelor dificultăți sau probleme în acest sens”.

Ecaterina Jecova, deputat al Adunării Populare din Găgăuzia, membru al Grupului de Lucru Parlamentar privind Găgăuzia, a felicitat echipa proiectului pentru seria de seminare de calitate și impactul acestora asupra activității ulterioare în cadrul Grupului de Lucru. “Echipa CMI a găsit o modalitate foarte eficientă de a continua comunicarea dintre legislatorii de la Chișinău și Comrat în perioada de pandemie. Experții au prezentat o analiză minuțioasă a caracteristicilor specifice ale relațiilor dintre centru și autonomie în cazul nostru, au răspuns la întrebările adresate de către membrii Grupului de Lucru Parlamentar, și au facilitat o discuție utilă. După părerea mea, putem să constatăm că în prezent avem o înțelegere mai clară privind modalitatea de a continua, și privind aspectele către care trebuie direcționate eforturile de către ambele părți”.


Participanții la sesiunea „Teoria și practica relațiilor dintre autoritățile centrale și cele din unitățile teritoriale autonome și soluționarea conflictelor”. 

Importanța pe termen lung a încrederii și a unei platforme de dialog durabilă și funcțională, sau a unui alt gen de mecanism pentru soluționarea diferendelor a fost mesajul cheie preluat din această serie de webinare pentru mulți dintre participanți. Potrivit lui Oazu Nantoi, deputat în Parlament și membru al GLP: „Această instruire a arătat clar că avem nevoie de un dialog continuu, ceea ce nu poate fi realizat fără respect reciproc. Este necesar de a menține dialogul în diferite modalități formal – neformal, dar în afară de aceasta este necesar un mecanism instituțional care să se bucure de respect în societate. Nu are sens de a continua un scenariu „pe zero” – doar acele mijloace și mecanisme își merită efortul care oferă soluții reciproc avantajoase”.

Participanții au finalizat seria de webinare entuziasmați să aplice cunoștințele noi pentru continuarea procesului de dialog la toamnă.  Alexandr Tarnavschii, vicepreședinte/speaker al Adunării Populare a Găgăuziei, membru al GLP a exprimat părerea mai multor participanți, spunând: “Sesiunea cu prof. Francesco Palermo a fost cea mai valoroasă [în cadrul acestui program de instruire]. Aceasta a declanșat procesul de gândire cu privire la contextul nostru local și necesitatea de a identifica propria modalitate de stabilire a unor mecanisme consultative cu caracter permanent între Comrat și Chișinău”.

Pentru a urmări discuția integrală dintre prof. Palermo și Steve Young, accesați videoul de mai jos. (Videoul conține subtitre în limba română, pentru a le activa, accesați butonul setări).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor