Cum să iubești aroma rurală și cum să o simți? Pentru a răspunde la această întrebare, cel mai bun mod este să mergeți la Hramul satului. Hramul satului – așa se numește „ziua satului” în Moldova, singura diferență este că hramul este atribuit unei sărbători ortodoxe.
Copceac – un sat din sudul Găgăuziei, își sărbătorește hramul în ziua Adormirii Maicii Domnului, la 28 august. Ajungând în această zi în Copceac, îți dai seama imediat că oamenii care locuiesc aici își iubesc cu adevărat locul. Străzile sunt curățate cu grijă, stegulețe pe drum, umbrele așezate astfel încât să te poți ascunde de căldură, precum și mâncare delicioasă, care se vinde la tot colțul, concert de sărbătoare în piață și decorarea locuitorilor de onoare ai satului cu titluri onorifice.
Sfârșitul lunii august în Găgăuzia este cea mai fierbinte perioadă a anului. Termometrul poate urca până la +35 C. În această atmosferă dogoritoare, sătenii, tineri și bătrâni, sărbătoresc ziua înființării locului în care trăiesc. Pe lângă partea oficială din piață, toată lumea sărbătorește cum dorește. Cineva stă acasă în cercul prietenilor și al familiei, iar cineva merge la Magalu și organizează concursuri de șah, domino sau dame – opțiuni sunt multe, pentru cât ajunge imaginația.
Pe lângă evenimentele sportive spontane, există și evenimente sportive bine organizate care se desfășoară la casa sportivă locală. Acestea sunt tenisul de masă și alte jocuri, dar cel mai spectaculos este lupta liberă. Luptători din toată Moldova vin la Copceac pentru a participa la această competiție. Premiul principal este un berbec, care este dăruit câștigătorului. Cel mai puternic primește tot.
În paralel, pe stadionul principal al satului se organizează meciuri de fotbal printre adolescenți. Ascunzându-se de căldură cu ziare și prinzând o umbră din ramuri, spectatorii privesc jocul cu interes.
Unul dintre simbolurile Copceac este Baur – un fel de mâncare tradițională găgăuză pregătită din carne. Se pregătește din carne de porc tăiată fin și asezonată cu sare, cimbru, piper roșu și negru și alte mirodenii. Proporțiile condimentelor diferă de la un timp la altul, dar rețeta în sine este veche, iar în această formă s-a păstrat doar în Copceac. Autoritățile locale intenționează să înregistreze Baur ca marcă comercială, o marcă a preparatului național găgăuz.