20 profesori universitari își fortifică cunoștințele în domeniul funcționării autonomiilor internaționale

Astăzi, 24 iunie 2024, a avut loc atelierul de lucru intitulat „Explorarea practicilor autonomiei în Europa: o abordare comparativă”. Obiectivul evenimentului a fost să ofere profesorilor universitari cunoștințe noi legate de practicile comparative internaționale pentru predarea cursului elaborat de Institutul de Administrație Publică „Organizarea administrativ-teritorială a statului și guvernarea pe mai multe niveluri: Teoria, practica comparativă și contextul Republicii Moldova”, în cadrul proiectului ”Gagauzia Dialogue” finanțat de Suedia.

news
news
news
news
news
news
news
news
news

Atelierul a reunit formatori și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea din Bălți „Alecu Russo” care au susținut cursul Institutului de Administrație Publică în luna aprilie anul curent, cu participarea experților locali, internaționali și Eurac Research din autonomia Tirolul de sud, Italia.

În cadrul evenimentului directorul Institutului de Administrație Publică, Sergiu Palihovici, a menționat importanța descentralizării în cadrul unui stat și impactul acesteia în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Sper ca acest curs să contribuie la conceptualizarea unor inter-relații eficiente între centru și autonomie astfel încât sistemul de administrare publică să acționeze ca un tot întreg.

a menționat dl Palihovici

Cercetătoarea Elisabeth Alber de la Eurac Research a vorbit despre descentralizare, autonomie, și protecția minorităților specificând ca procesul descentralizării este unul care necesită timp și dialog între centru și regiuni.

În procesul de descentralizare trebuie luate în considerare toate aspectele juridice, financiare, lingvistice pentru ca ulterior un stat să fie funcțional într-un mod sustenabil. Ce ține de funcționarea unei autonomii blocajul nu este o soluție, acest lucru trebuie evitat iar dialogul este cheia pentru bunăstarea tuturor.

a spus experta

Francisco Javier Romero Caro, expert la Eurac Research a prezentat un studiu comparativ legat de guvernarea pe mai multe niveluri în Spania, Canada și Italia subliniind diferențele de funcționare, de distribuire a puterii, peculiaritățile lingvistive și de aplicare a prevederilor legale în diferite domenii.

Participanții au analizat detaliile procesului de descentralizare, competențele autonomiilor, relațiile financiare prin prisma comparativă a practicilor internaționale, discutând situația din Republica Moldova în lumina cunoștințelor dobândite și a contextului actual.

Acest atelier de lucru reprezintă o oportunitate importantă pentru profesorii universitari din Moldova de a aprofunda cunoștințele despre practicile de autonomie europeană și de a le aplica în contextul cursului Institutului de Administrație Publică.

Atelierul a fost organizat de CMI-Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari în parteneriat cu institutul Eurac Research în cadrul proiectului Gagauzia Dialogue implementat cu susținerea Suediei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor