Curs de formare a formatorilor în organizarea administrativ-teritorială și guvernarea pe mai multe niveluri realizat la Institutul de Administrare Publică

La data de 26 aprilie Institutul de Administrație Publică a organizat un eveniment de formare a formatorilor privind cursul „Organizarea administrativ-teritorială și guvernarea pe mai multe niveluri – teorie, practică internațională comparativă și contextul Republicii Moldova” elaborat în parteneriat cu CMI – Fundația  pentru Pace Martti Ahtisaari.

Cursul va fi parte a ofertei didactice în cadrul Institutul de Administrație Publică și va servi drept bază de dezvoltare a competenților și dezvoltarea profesională continuă a personalului din autoritățile  publice centrale și locale, precum și a grupurilor mai largi de părți interesate.

news
news
news
news
news
news
news
news
news
news
news

Scopul cursului este de a forma capacități și de a sensibiliza audiența mai largă cu privire la problemele conceptuale referitoare la tipologia de organizare a statelor și organizarea administrativ-teritorială, principiile bunei guvernări prin prisma guvernanței pe mai multe niveluri cu accent pe autonomia locală, în general, și autonomia teritorială, acoperind aspectele juridice, instituționale și administrative de organizare și funcționare ale Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia din Republica Moldova, apelând la practica internațională comparativă în vederea asigurării unui grad sporit de aplicabilitate a cunoștințelor teoretice obținute.

Începând cu anul 2015, CMI a acumulat o experiență vastă și multe cunoștințe în domeniul autonomiilor iar prin intermediul cursului elaborat de către Institut, dorim să contribuim la fortificarea abilităților funcționarilor publici, mediului academic și altor părți interesate dar și pentru a înțețelege mai bine specificul autonomiei găgăuze în cadrul Republicii Moldova.

a specificat Natalia Djandjgava, manager de poriect CMI

„necesitatea și actualitatea acestui curs este evidentă dacă privim prin prisma informației insuficiente despre autonomie, relațiilor dintre centru și autonomie, dar și cunoștințelor necesare pentru funcționari publici pentru a fi aplicate în practică”.

a menționat autorul cursului și formator în cadrul instruirii dl Serghei Palihovici, doctor, conferențiar universitar

Cursul, cu o durată de 24 ore academice,  cuprinde patru module didactice.  Aspectele și abordările conceptuale și comparative ale guvernanței pe mai multe niveluri, au fost prezentate prin exemplele emblematice ale Tirolului de Sud (Italia) și Insulele Aland (Finlanda) și prin contribuția experților CMI. Instruirea de formare a formatorilor s-a desfășurat cu participarea profesorilor de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. În viitorul apropiat cursul urmează să fie digitizat și oferit pe platforma Institutului pentru învățare.

CMI este o organizație finlandeză, care activează în domeniul prevenirii și soluționării conflictelor prin dialog și mediere. Fondată de laureatul Premiului Nobel pentru pace Martti Ahtisaari în anul 2000. În Republica Moldova, CMI implementează proiectul „Gagauzia Dialogue” (Dialog privind Găgăuzia) cu susținerea financiară din partea Suediei. În cadrul proiectului CMI facilitează procesul de dialog informal dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea populară a Găgăuziei pe platforma Grupului de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor