Educația multilingvă – oportunități și provocări

Astăzi, 27 ianuarie, 2021, a avut loc seminarul online cu genericul „Educația multilingvă: definiții, beneficii și provocări, modele”, organizat în parteneriat cu Institutul Eurac Research, din Bolzano, Italia și în colaborare cu autoritățile găgăuze. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale și ale autonomiei, ai instituțiilor de învățământ din autonomie, ai organizațiilor societății civile, experți independenți în domeniul educației și părți interesate.

Scopul seminarului a fost aprofundarea cunoștințelor despre educația multilingvă a grupului de lucru implicat în dezvoltarea Programului pe termen lung în domeniul educației în UTA Găgăuzia și altor actori interesați. Acest proces a fost lansat în decembrie 2020 de către autoritățile găgăuze, fiind facilitat de CMI, și va contribui la formularea de către autonomie a unei viziuni strategice de dezvoltare a sectorului educației pe termen lung.

În cadrul evenimentului peste 50 de participanți au aflat despre diverse modele de educație multilingvă, precum și despre beneficiile și provocările implementării lor în cadrul sistemului educațional.

news
news
news
news
news
news
news

Experții din cadrul Institutului Eurac Research, au prezentat experiența internațională în domeniul educației multilingve. Ei au vorbit despre beneficiile educației multilingve pentru persoane, școli și societate. Perspective de angajare, inovație, creștere economică sunt doar câteva beneficii pe care le oferă sistemul de educație multilingvă. La fel, experții au făcut o descriere detaliată a soluțiilor aplicabile provocărilor implementării unui sistem educațional multilingv, susținând că „Educația multilingvă necesită un proiect pe termen mediu și lung și o investiție sistemică susținută de o rețea de resurse profesionale și financiare”.

news
news
news

Șefa direcției generale de învățământ a UTA Găgăuzia, Natalia Cristeva, a vorbit despre sarcinile, necesitățile și provocările UTA Găgăuzia cu privire la implementarea educației multilingve.

Astăzi în fața sistemului de educație a Găgăuziei stau multe sarcini importante. Noi trebuie să ne dezvoltăm limba maternă găgăuză, în același timp să prezervăm limbile minorităților naționale care locuiesc pe teritoriul Găgăuziei și care se predau în instituțiile noastre de învățământ. În același timp este foarte important să cunoaștem limba de stat. De asemenea, trebuie să luăm în considerație solicitarea părinților ce ține de predarea altor două limbi străine. De aceea elaborarea acestei strategii este esențială și noi înțelegem necesitatea implementării educației multilingve, posibilitățile viitoare pentru copiii noștri, facilitarea dialogului multicultural. Consider fundamental ca la etapa actuală să individualizăm un model de educație multilingvă, bazându-ne pe experiența și practicile existente. Ne dorim foarte mult ca împreună să alegem un model care va reflecta interesele autonomiei și sarcinile sistemului educației.

a declarat Dna Cristeva

Cercetătorul superior al Institutului Eurac Research, Elisabeth Alber a specificat apectele necesare cu privire la educația multilingvă.

Educația multilingvă este esențială pentru buna funcționare a unei autonomii. Acest model de educație trebuie privit din două perspective, considerând dimensiunea locală și cea națională dar și nivelul de integrare a unității teritoriale în sistem. Este absolut necesar să existe o imagine largă din punct de vedere socio-demografic și să fie înțelese beneficiile educației multilingve și valorile acesteia.

a subliniat Elisabeth Alber

Această activitate este parte a proiectului „Dialog privind Găgăuzia” implementat de Organizația Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI) cu suport financiar din partea Suediei. CMI oferă suport pentru autoritățile găgăuze prin consultanță și expertiză internațională. În acest sens, a fost instituit un Grup de lucru compus din experți independenți din Chișinău și Comrat și reprezentați ai autorităților găgăuze care să susțină procesul de elaborare a politicilor publice ale Găgăuziei privind trei domenii–cheie: educație, turism și cultură.

______

CMI este o organizație non-profit fondată de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, ex-Președinte al Finlandei, în anul 2000. Eforturile organizației sunt orientate către prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea păcii durabile. În Moldova CMI implementează proiectul “Dialog privind Găgăuzia”, activitățile proiectului se axează pe susținerea exercitării eficiente a competențelor Găgăuziei prin asigurarea unui dialog constructiv între legislatorii din Chișinău și Comrat, precum și pe identificarea unor soluții comune pentru problemele comune legate de guvernarea în mai multe niveluri în contextul autonomiei Găgăuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


decor
decor
decor
decor
decor