Experiența autonomiilor de 80 și 100 de ani împărtășită cu reprezentanții Parlamentului și Adunării Populare a Găgăuziei

În data de 20 și 21 noiembrie, au avut loc două seminare cu genericul Autonomiile teritoriale în practica compartivă a statelor europene. La seminare au participat membrii Grupului de lucru parlamentar din Chișinău și Comrat, reprezentanți ai Secretariatelor Parlamentului și Adunării populare a Găgăuziei inclusiv departamentele de juridică, de comunicare, resurse umane, experți internaționali în domeniul autonomiilor din Tirolul de sud, Italia, Insulele Aland, Finlanda și CMI –  Fundația pentru pace Martti Ahtisaari.

Experții, Elisabeth Alber de la Eurac Research, Tirolul de sud și Susann Simolin, de la Institutul pentru pace a Insulelor Aland au prezentat principiile generale după care funcționează autonomiile europene, mecanismele de cooperare dintre centru și autonomie și mecanismele de rezolvare a conflictelor. Experții au subliniat importanța dialogului în gestionarea provocărilor întâmpinate de-a lungul anilor.

Autonomia este un concept viu, în evoluție, care necesită timp și un angajament continuu între autoritățile centrale și cele autonome. Autonomia Tirolului de Sud a fost negociată timp de aproape 80 de ani și pusă în aplicare cu succes din 1972.  Dialogul privind autonomia continuă și astăzi cu Roma, este o activitate în desfășurare, cu reguli clare și mecanisme procedurale care includ părți de la ambele părți.

a spus Elisabeth Amber

Autonomia teritorială poate fi un instrument de soluționare a conflictelor și necesită timp suficient. Timpul a fost unul dintre multele instrumente care au ajutat autonomia Insulelor Aland să se dezvolte, de-a lungul celor 100 de ani. Acordul reciproc între toți actorii privind dimensiunile juridice, fiscale, externe și alte subiecte sensibile este un pilon pentru dezvoltarea autonomiei și pentru relațiile acesteia cu instituțiile centrale.

a menționat Susann Simolin

Participanții au discutat despre clarificarea competențelor, descentralizare, reprezentarea politică a autonomiilor în legislativul național, organizarea puterilor și serviciilor descentralizate în cadrul autonomiilor, folosind ca exemplu perspectiva comparativă a autonomiilor din Finlanda și Italia. De asemenea, a fost discutată poziția autonomiilor în raport cu Uniunea Europeană, atât în ceea ce privește procesul de aderare, cât și modul în care integrarea în Uniunea Europeană a ajutat autonomiile să își consolideze economiile și rolul pe care îl joacă în contextul regional mai larg.

În cadrul evenimentului, participanții au subliniat importanța unor astfel de seminare de consolidare a capacităților, în cadrul cărora funcționarii publici au posibilitatea de a învăța din practicile comparative și modelele internaționale de funcționare a autonomiilor și de a contextualiza cunoștințele în vederea construirii relațiilor dintre autoritățile centrale și celor din Găgăuzia.

Seminarele au fost organizate în cadrul proiectului „Gagauzia Dialogue”, implementat de CMI – Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari cu sprijinul Suediei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor