Autoritățile găgăuze învață din cele mai bune practici europene în elaborarea și gestionarea politicilor publice în domeniul turismului

La 25 februarie 2021, proiectul „Dialog privind Găgăuzia”, în parteneriat cu Institutul European Eurac Research, a organizat un atelier online de consolidare a capacităților privind managementul turismului la nivel de autonomie. Atelierul a implicat participarea autorităților centrale și din autonomie angajate în gestionarea turismului regiunii, precum și dezvoltarea Programului de dezvoltare a turismului în UTA Găgăuzia 2021-2025. De asemenea, la eveniment au participat experți locali și internaționali în domeniul turismului.

Obiectivul principal al atelierului a fost studierea celor mai bune practici în managementul turismului la nivelul autonomiei Tirolului de Sud. În acest context, experții europeni au prezentat recomandări și experiențe privind politicile și modelele de guvernanță pentru a sprijini în mod eficient dezvoltarea turismului prin cooperare verticală – națională, regională și locală. Un accent important a fost pus pe dezvoltarea  turismului rural ca o nouă ramură a sectorului turistic.

Turismul este o industrie deschisă și extrem de dinamică, care este supusă tendințelor legale, socio-politice și de mediu la care trebuie să răspundă. Dezvoltarea politiciilor în domeniul turismului trebuie să fie de natură integrată: necesită coordonarea actorilor relevanți de la toate nivelurile guvernamentale, implicarea strânsă a sectorului privat și, de asemenea, implicarea strânsă a persoanelor care sunt afectate indirect de industria turismului.


a declarat Elisabeth Alber, cercetător superior în cadrul Institutului Eurach Research.

Dezvoltarea ramurii turismului trebuie să fie focusată pe implicarea populației locale și participare activă a părților interesate dar și susținută de o structură puternică. Implicarea acestora este esențială pentru oferirea experienței autentice a regiunii. Iar un pilon important în dezvoltarea turismului este agricultura și produsele agricole. Consider că Găgăuzia are deja baza pentru un astfel de turism, prin structura și peisajele sale.


a spus Philipp Corradini, expert Eurac Research

În timpul activității, participanții au aflat despre managementul eficient și calitativ al destinației turistice și despre instrumentele de comunicare și interacțiune dintre autoritățile centrale și locale, implicate în dezvoltarea turismului. De asemenea, aceștia au focusat discuția pe consolidarea instituțională pentru dezvoltarea turismului durabil și pe competențele autorităților locale pentru dezvoltarea și implementarea politicilor publice în domeniul turismului.

news
news
news

În timpurile noastre sectorul turismului întâlnește mai multe provocări, ca schimbările climaterice, modificări în preferințele turiștilor, de aceea noi trebuie să ne reorganizăm viziunile spre un nou tip de turism. Pentru aceasta este esențial să fie elaborată o strategie locală care să conțină o viziune comună și strâns parteneriat între reprezentanții afacerilor din domeniul public și privat.


a declarat Andrea Omizzolo, expert internațional în domeniul turismului în cadrul Institutului Eurac Research

Ca rezultat, instrumentele și cunoștințele acumulate în urma acestui atelier vor fi abordate direct în procesul de dezvoltare de politici în domeniul turismului. Acest lucru va contribui la stabilirea unei viziuni strategice mai largi în sectorul turistic din regiunea autonomă și va include perspectiva internațională în dezvoltarea programului de turism.

Atelierul face parte din cadrul procesului de elaborare a politicilor publice în domeniul turismului, inițiat de Comitetul Executiv din UTA Găgăuzia și susținut de Inițiativa de gestionare a crizelor (CMI) în cadrul proiectului „Dialogul Găgăuzia”. Proiectul își concentrează activitatea pe sprijinirea exercitării eficiente a puterilor autonome ale Găgăuziei prin construirea unui dialog constructiv între legiuitorii din Chișinău și Comrat și găsirea de soluții comune la problemele comune. Proiectul „Dialog privind Găgăuzia” este implementat de CMI, în perioada 2019-2021, cu finanțare din partea Suediei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor