La 29 decembrie 2022, Parlamentul a adoptat modificări asupra două proiecte de legi care prevăd consultări reciproce între Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei în procesul legislativ. Această realizare este rezultatul procesului de dialog în desfășurare între cele două părți din cadrul Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia facilitat de CMI – Fundația pentru Pace Martti Ahtisaari și finanțat de Suedia.
„Acest mecanism de consultare reciprocă reprezintă încă un pas pentru incluziunea Găgăuziei în viața politică a Republicii Moldova și îmbunătățirea în continuare a relației dintre Găgăuzia și autoritățile centrale”, a declarat domnul Gheorghe Leiciu, vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei și membru al Grupului de lucru parlamentar din partea.
„Mecanismul de consultare este conceput pentru a spori calitatea documentelor ce urmează a fi aprobate de Parlament și, de asemenea, de Adunarea Populară a Găgăuziei. Aceste modificări duc la îmbunătățirea întregului proces legislativ, precum și la cooperarea dintre autoritățile centrale și Autonomia Găgăuzia”, a declarat doamna Larisa Voloh, copreședinte al Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia din partea Parlamentului.
Ambele proiecte de legi au fost elaborate sub auspiciile platformei de dialog și aprobate de membrii Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia în cadrul unei ședințe oficiale organizate la 25 octombrie 2022. Conform prevederilor legilor, Parlamentul se va consulta cu organismul legislativ de Gagauzia cu privire la toate problemele legate de statutul autonomiei și competențele sale în timpul procesului de elaborare a legii. În mod similar, Gagauzia are capacitatea de a consulta autoritățile centrale pe diferite probleme legate de legile propuse de autonomie.
Platforma de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei este compusă dintr-un număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat, creată în 2015. Reuniunile informale ale Grupului de lucru sunt facilitate de CMI din cadrul „Dialog privind Găgăuzia” proiect finanțat de Suedia. CMI oferă bunele oficii procesului de dialog sprijinind prin expertiză și consolidarea capacităților, încurajând în același timp cooperarea între autoritățile centrale și cele din Găgăuzia. De la lansarea platformei, Grupul de lucru parlamentar a adoptat aproximativ 60 de decizii comune.