Direcții strategice stabilite pentru domeniul educației în Găgăuzia

La 16 decembrie, 2020, proiectul Dialog privind Găgăuzia în colaborare cu autoritățile Găgăuziei au organizat un atelier de lucru online pe tema “Dezvoltarea politicilor în domeniul educației în UTA Găgăuzia: discuții privind direcțiile strategice”. Atelierul a întrunit reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și experți independenți în domeniu, instituții educaționale, organizații ale societății civile, parteneri de dezvoltare și alți actori relevanți. Scopul atelierului a fost de a discuta pe marginea constatărilor analizei situaționale în domeniul educației în UTA Găgăuzia precum și de a stabili direcțiile strategice pentru documentul de politici pe termen lung în domeniul educației.

În decembrie 2020, autoritățile executive ale UTA Găgăuzia au lansat procesul de dezvoltare a unui program pe termen lung în domeniul educației pentru UTA Găgăuzia. Scopul acestui proces este de a defini obiectivele strategice care ar putea fi puse în aplicare de autonomie în sfera educației și urmărite în dialogul instituțional privind clarificarea competențelor, precum și extinderea dialogului cu autoritățile centrale privind necesitățile educaționale ale autonomiei abordate în strategia națională de educație.

Procesul a fost lansat în baza analizei situaționale a sectorului educației în UTA Găgăuzia, realizată de către experții independenți ai Organizației Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI). Analiza identifică un set de probleme, necesități și interese ale părților interesate relevante din autonomie și sugerează direcții potențiale pentru dezvoltarea pe termen lung a sectorului educației în UTA Găgăuzia.

news
news
news
news
news
news
news

Procesul de dezvoltare a documentului de politici în domeniul educației este coordonat de Comitetul Executiv, cu facilitarea și suportul tehnic din partea proiectului “Dialog privind Găgăuzia”, implementat de CMI cu finanțare din partea Suediei.

CMI susține procesul de dezvoltare a viziunilor privind strategiile de politici pentru Găgăuzia în domeniile educație, turism și cultură. În acest sens a fost creat Grupul de Lucru privind dezvoltarea politicilor, care include reprezentanți Comitetului Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei, ai ministerelor și experți independenți din Chișinău și Comrat. CMI și-a asumat angajamentul de a activa în baza principiilor de complementaritate și parteneriat pentru a susține eforturile depuse de Guvernul Moldovei, de autoritățile din Găgăuzia, în domeniile de politici precum este cel al educației. În 2017, Grupul de Lucru Parlamentar privind Găgăuzia a elaborat o foaie de parcurs, prin care s-a determinat necesitatea unei viziuni strategice și sistemice în domeniile cheie ale autonomiei pentru asigurarea unei bune guvernări și a coordonării eficiente cu autoritățile centrale.


a declarat Steve Young, Manager de țară CMI.

Bașcanul  UTA Găgăuzia le-a mulțumit partenerilor pentru suportul și expertiza asigurate prin intermediul proiectul Dialog privind Găgăuzia pe parcursul anilor.

Evenimentul de astăzi se încadrează într-un șir de eforturi de colaborare în privința elaborării unei viziuni detaliate de dezvoltare a Găgăuziei și a evoluției Autonomiei noastre în componența Republicii Moldova. Educația reprezintă temelia economiei moderne. Industrializarea Găgăuziei a fost declarată drept o prioritate. Dar pentru industrializarea economiei va fi nevoie de un număr mare de specialiști tehnici și de ingineri moderni cu o bază educațională solidă. Pentru a răspunde acestor nevoi, în 2021 vom construi un colegiu industrial modern care va asigura instruirea specialiștilor pentru platformele industriale din regiune. Pentru a asigura activitatea neîntreruptă și eficientă a colegiului, este necesar să fie actualizate politicile noastre în domeniul educației. Eu înțeleg că v-ați așteptat ca eu astăzi să vă vorbesc doar despre importanța dezvoltării politicilor în sectorul educației. Eu însă am considerat oportun să prezint un tablou mai larg, care ne oferă și mai multe argumente care confirmă importanța acestui proiect. 

a declarat Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Mai mult de 60 de participanți au convenit asupra direcțiilor care urmează a fi incluse în documentul de politici. Printre domeniile prioritare identificate se numără dezvoltarea și promovarea unui sistem eficient de educație multilingvistică, mecanismele de coordonare între centru și autonomie, calitatea educației, educația incluzivă, mecanisme de finanțare, etc.

Educația este unul dintre principalele sisteme de integrare societății noastre. Sistemul educațional în Găgăuzia cuprinde circa 25000 copii și 5000 angajați. Respectiv, este nevoie de un document de politici în domeniul educației elaborat cu minuțiozitate pentru evitarea fragmentării, asigurarea unei abordări complexe privind realizarea activităților de asigurare a calității educației la toate nivelurile, inclusiv prin dezvoltare profesională, implementarea unui sistem multilingv eficient, cu luarea în calcul a specificului și a nevoilor regiunii noastre. Acest program sectorial va servi drept bază pentru dezvoltarea sistemului educației în următorii 10 ani. Documentul trebuie să includă indicatori pentru identificarea gradului de asigurarea a dreptului la educație reieșind din standardele internaționale și obiectivele naționale.

a menționat, Natalia Cristeva, Șef al departamentului educație al UTA Găgăuzia.

Procesul de elaborare a politicilor este inclusiv și participativ și presupune implicarea experților independenți, în domeniu, reprezentanților autorităților centrale și din autonomie, instituțiilor de învățământ, organizațiilor societății civile, partenerilor de dezvoltare și a altor grupuri relevante.

Activitățile cu privire la documentul de politici vor fi consolidate de suportul experților în domeniul autonomiilor europene și a politicilor sectoriale din cadrul Institutului European EURAC Research, și se vor încheia în 2021.

__________

CMI este o organizație non-profit fondată de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, ex-Președinte al Finlandei, în anul 2000. Eforturile organizației sunt orientate către prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea păcii durabile. În Moldova CMI implementează proiectul “Dialog privind Găgăuzia” finanțat de Suedia. Activitățile proiectului se axează pe susținerea exercitării eficiente a competențelor autonome ale Găgăuziei prin asigurarea unui dialog constructiv între legislatorii din Chișinău și Comrat, precum și pe identificarea unor soluții comune pentru problemele comune legate de guvernarea în mai multe niveluri în contextul autonomiei Găgăuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


decor
decor
decor
decor
decor