Studenții de la Chișinău și Comrat au învățat despre funcționarea autonomiilor Tirolul de sud și insulele Åland de la experți internaționali

La 20 și 21 noiembrie, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea de stat din Comrat au găzduit lecții publice pe tema „Aranjamentele comparative ale autonomiilor: Tirolul de Sud și Insulele Åland” la care au participat studenți și cadre didactice. Lecțiile au fost organizate în cadrul proiectului Gagauzia Dialogue implemetat de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, cu suportul Suediei în parteneriat cu Eurach Research și Institutul pentru Pace din Insulele Åland.

Experții internaționali Elisabeth Alber și Susann Simolin au făcut o prezentare comparativă despre autonomiile în Italia și Finlanda. Experții au prezentat participanților istoria și funcționarea autonomiilor europene, divizarea competențelor și a puterilor dar și alte subiecte de interes.

Studenții universitari au avut ocazia să comunice cu experți de talie internațională și să obțină răspunsuri la întrebări legate de autonomii.

Lecțiile au fost o ocazie de împărtășire a experienței internaționale și contextualizarea subiectelor în Republica Moldova. Studenții au apreciat desfășurarea lecțiilor și au spus că studierea modelelor internaționale și funcționarea autonomiilor constituie un exercițiu util pentru preluarea celor mai bune practici în contextul construcției relațiilor între autoritățile centrale și cele din autonomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor