În perioada 25-26 iunie, 25 de jurnaliști din jurnalisti din Chișinău, Comrat, Bălți au participat la o instruire despre practicile comparative legate de autonomiile internaționale și a înțelege importanța mass-mediei în informarea populației.
Experții internaționali de la Eurac Research, Elisabeth Alber și Francisco Javier Romero Caro din autonomia Tirolul de sud din Italia au prezentat structurile, competențele și modul în care funcționează autonomiile din Italia, Spania, Canada. Totodată. Participanții au învățat despre activitatea mass-mediei din perspectiva unei comunicări corecte, incluzive în raport cu minoritățile entice și diverstitate.
Jurnaliștii au discutat despre bunele practici internaționale în materie de descentalizare, protecția limbii minorităților și mecanismele de dialog care se aplică în alte autonomii. În timpul instruirii, participanții au primit, de asemenea, informații utile despre particularitățile funcționării autonomiei Găgăuziei. Ei au făcut schimb de opinii cu privire la rolul mass-media în informarea populației și la importanța dialogului și respectului între centru și autonomie, ca soluții pentru coexistența pașnică între naționalitățile unui stat.
Expertul în comunicare strategică, Ion Grosu, a implicat participanții și participantele în exerciții practice de adaptare a mesajelor la audiență, de creare de conținut scris și video învâțând noi instrumente, modele și canale de obtinerea informației. Lucrând cot la cot timp de două zile, jurnaliștii din Chișinău, Bălți și Comrat au avut posibilitatea nu doar să se cunoască mai bine, dar și să stabilească noi contacte pentru munca lor ulterioară.
Instruirea „Înțelegerea autonomiei – rolul mass-mediei în promovarea dialogului, a înțelegerii reciproce și în consolidarea coeziunii sociale” a fost organizată în cadrul proiectului „Gagauzia Dialogue”, implementat de CMI-Fundația pentru pace Martti Ahtissari cu susținerea Suediei.