UTA Găgăuzia va elabora un Program de dezvoltare în domeniul turismului 2021-2025

Astăzi, 28 ianuarie, 2021, proiectul „Dialog privind Găgăuzia” în cooperarea cu autoritățile din Găgăuzia și în parteneriat cu Institutul Eurac Research, din Italia, au organizat un atelier online intitulat „Elaborarea politicilor publice în domeniul turismului în UTA Găgăuzia: discuții privind direcțiile strategice”. La eveniment au participat reprezentanți ai Comitetului Executiv și Adunării Populare a Găgăuziei, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, experți independenți în acest domeniu din mediul de afaceri din Comrat și Chișinău, reprezentanți ai societății civile, grupuri de inițiativă locală (MIL), mediul academic precum și parteneri internaționali.

Obiectivul principal al atelierului a fost analizarea direcțiilor strategice care se vor regăsi în „Programul de dezvoltare a turismului în UTA Găgăuzia 2021-2025”. La baza discuțiilor au fost constatările analizei situaționale în domeniul turismului din UTA Găgăuzia, realizată de către experți independenți ai Organizației Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI). Raportul analitic prezintă o analiză amplă a domeniului turismului din cadrul autonomiei și oferă contextul necesar pentru discuțiile privind direcțiile prioritare pentru elaborarea documentului de politici publice în domeniul turismului în autonomie.

Atunci când mă gândesc la dezvoltarea strategică a turismului a Autonomiei Găgăuze mă gândesc la două componente inter-conectate. La oamenii Găgăuziei – oameni deosebit de calzi și primitori, și la locurile frumoase încă puțin cunoscute în țara noastră, și necunoscute în alte țări. Fiecare popor are bucătăria și tradițiile sale și noi – găgăuzii – le avem pe ale noastre. Sunt parte a identității noastre și sunt sigură că putem impresiona și încânta oaspeții. Vă îndemn să luăm în calcul oamenii noștri și tradițiile culinare și să nu uităm de tradițiile noastre în producerea vinului. Astfel, vom impresiona oaspeții ce ne vizitează, iar atmosfera creată de noi va deveni catalizatorul procesului de promovare a Găgăuziei. Atmosfera care o putem crea noi, găgăuzii, va amplifica efortul nostru de promovare a Găgăuziei ca destinație turistică.

a spus Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah

Politicile din domeniul turismului ar trebui să ia în considerare pe deplin tendințele globale și starea industriei locale, în contextul sarcinilor actuale și viitoare ale Direcției generale în domeniul economiei, culturii, securității sociale a cetățenilor, promovării ocupării forței de muncă și prezervării resurselor naturale și cultural-istorice.

a menționat Natalia Ciuvalscaia, Șefa Direcției generale pentru dezvoltare economică și turismului al UTA Găgăuzia

Unul dintre aspecte cu privire la dezvoltarea politicilor publice în domeniul turismului este racordarea la dinamicele acestei industrii ținând cont de provocările care există, cum ar fi  schimbările climaterice, demografice, digitale, sănătății publice și altele. Sistemul industriei turismului este interconectat cu sistemul economic, cu cel ecologic și este necesar funcționarea acestora în ansamblu.


a subliniat expertul internațional al Institutului Eurac Research, Philipp Corradini

În cadrul atelierului peste 40 de participanți au analizat direcțiile strategice cu privire la elaborarea și consolidarea politicilor autonomiei în domeniul turismului, consolidarea bazei legale și îmbunătățirea subiectelor ce țin de acest domeniu, acțiuni de elaborare a  produselor turistice și stimularea promovării locale și internaționale. În urma atelierului participanții au stabilit obiectivele specifice pentru fiecare direcție strategică.

Scopul elaborării Programului este stabilirea unei viziuni strategice în sectorul turismului în regiunea autonomă și a conexiunii între prioritățile la nivel național și UTA Găgăuzia în domeniul respectiv. Acest lucru va contribui la clarificarea competențelor și la dezvoltarea socio-economică sustenabilă în Găgăuzia. Programul va fi raliat la „Programul național de dezvoltare a turismului 2025”.  În vederea asigurării unui proces participativ și inclusiv a fost instituit un Grup de lucru consultativ compus din reprezentanți ai autorităților centrale și din autonomie, organizațiilor societății civile, experți independenți în domeniul respectiv, comunitatea afacerilor și alți actori relevanți. Grupul de lucru consultativ are scopul de a oferi o contribuție substanțială în elaborarea documentului de politici iar activitatea acestuia va fi susținută de experții internațional în domeniul autonomiilor din cadrul Institutului Eurac Research.

news
news
news

Procesul de elaborare a politicilor publice în domeniul turismului pentru UTA Găgăuzia este condus de către autoritățile Găgăuziei și facilitat de CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”. Procesul include trei etape consecutive: stabilirea agendei, formularea politicilor și aprobarea de către autorități.

______

CMI este o organizație non-profit fondată de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, ex-Președinte al Finlandei, în anul 2000. Eforturile organizației sunt orientate către prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea păcii durabile. În Moldova CMI implementează proiectul “Dialog privind Găgăuzia”, activitățile proiectului se axează pe susținerea exercitării eficiente a competențelor Găgăuziei prin asigurarea unui dialog constructiv între legislatorii din Chișinău și Comrat, precum și pe identificarea unor soluții comune pentru problemele comune legate de guvernarea în mai multe niveluri în contextul autonomiei Găgăuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor