Atelier de lucru cu experții naționali și internaționali, pentru îmbunătățirea relațiilor instituționale dintre Chișinău și Comrat

La 29 ianuarie, 2021 grupul de experți juridici ai CMI a organizat un atelier de lucru în parteneriat cu experții internaționali din cadrul Institutului Eurac Research în cadrul căruia au discutat propunerile pentru îmbunătățirea relațiilor instituționale dintre centru și autonomie. 

Experții juridici CMI au prezentat propunerile privind introducerea unor noi mecanisme și îmbunătățirea celor existente în domeniul clarificării competențelor instituționale.

În cadrul sesiunii au fost analizate subiectele privind prevenirea și soluționării pe cale extrajudiciară a disputelor și modele eficiente pentru consultările proiectelor de lege, care ar putea să aibă un impact asupra competențelor autonomiei. Experții juridici au venit cu abordări noi pentru îmbunătățirea mecanismelor de participare și comunicare la nivelul executivului din perspectiva națională, dar și comparativ-internațională împreună cu experții Eurac.

Reprezentanții Institutului internațional de cercetare „Eurac Research” au prezentat experiența provinciei autonome Bolzano din Italia, numită și Tirolul de Sud, prezentând modele și mecanisme instituționale de cooperare între centru și autonomie.

Activitatea Grupului de experti juridici ai CMI este organizată la solicitarea Grupului parlamentar de lucru privind Găgăuzia pentru a identifica soluții tehnice cu privire la dezvoltarea procedurilor și mecanismelor instituționale dintre centru și autonomie. Ghidul privind relațiile dintre centru și autonomie elaborat de către experții juridici CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” în fază precedentă, a constituit o bază solidă pentru elaborarea propunerilor de către grupul de experți, identificând o serie recomandări în urma unei vaste analize a relațiilor dintre centru și autonomia găgăuză.

Grupul de experți juridici a fost  creat în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” pentru a oferi expertiză și a dezvolta soluții tehnice pentru îmbunătățirea diferitor aspecte privind statutul autonomiei și relațiile acesteia cu centrul. Grupul de experți este o resursă tehnică care oferă expertiză juridică și de suport pentru componentele proiectului. Activitatea sa se focusează în primul rând pe dialogul parlamentar și pe elaborarea propunerilor de îmbunătățire a procedurilor și mecanismelor instituționale de cooperare între centru și autonomie. Grupul este compus din patru experți,  doi din Chișinău și doi din Comrat, care dețin experiență  și cunoștințe a cadrului juridic și a contextului instituțional necesare pentru suportul proceselor facilitate de CMI.

____

„Dialog privind Găgăuzia” este un proiect de trei ani care adună legiuitori, experți și părți interesate din Chișinău, Comrat și din restul țării pentru a găsi soluții comune la problemele comune legate de Autonomia găgăuză. Proiectul este implementat de organizația Inițiativa privind gestionarea crizelor” (CMI) și finanțat de Suedia. CMI este o organizație non-profit fondată de către laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, ex-Președinte al Finlandei, în anul 2000. Eforturile organizației sunt orientate către prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea păcii durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor