Încă din timpuri străvechi, la 8 noiembrie, poporul găgăuz sărbătorește „Kasîm” – Ziua Sfântului Dmitri. Aceasta este o sărbătoare importantă în cultura găgăuză, care înseamnă finalizarea tuturor lucrărilor agricole. Concomitent cu această sărbătoare, Găgăuzia sărbătorește festivalul vinului „Găgăuz șarap yortusu” – o sărbătoare la care toată lumea este fericită.
Vinul în cultura găgăuză joacă un rol important – este atât un mijloc de comunicare, cât și un „remediu popular” pentru toate bolile și pur și simplu o garanție a bunei dispoziții. Găgăuzia are o climă uimitoare, ideală pentru cultivarea strugurilor – razele solare puternice și relieful neted contribuie la creșterea soiurilor de struguri necesari pentru fabricarea vinului, prin urmare, în Găgăuzia se produce mult vin. Vinul este fabricat atât de vinăriile mari, rămase de pe timpurile Uniunii Sovietice, cât și de vinării noi și de simpli găgăuzi care lucrează vița-de-vie care crește pe podgoriile lor.
Sărbătoarea adună câteva mii de oameni: invitați și participanți. În această zi, la Comrat se adună toți vinificatorii și vinăriile mari din toată Găgăuzia și Moldova. Profitând de ocazie, aceștia invită oaspeții la degustarea vinurilor. În butoaiele mari și în sticle bine aranjate, vinul atrage mulțimea de oaspeți ai sărbătorii.
Sub sunetele muzicii populare găgăuze provenite de pe scenă, bucătarii organizează o întreagă tabără gastronomică. Obosiți de dansuri ritmice și energice, oamenii se așază la mese ca să se relaxeze la umbră, gustând din vinul proaspăt, care în urmă cu doar două luni era încă struguri. Atmosfera de sărbătoare la festival spune multe – oamenii o așteptau, iar aceasta nu este doar o tradiție frumoasă, ci și o parte a culturii găgăuze.
Cea mai frumoasă parte a festivalului poate fi considerată căsuțele rurale, care se aliniază puțin deasupra pieței. Din fiecare sat al Găgăuziei au venit grupuri de oameni care își iubesc cultura. Ei sunt îmbrăcați în costume naționale, și demonstrează obiceiuri și tradiții – dansează hora, oferă pâine proaspătă, toarnă vin. Avdarma, Kongaz, Gaidar, Etulia – și toate celelalte sate din Găgăuzia, sunt prezente, aici, într-un pătrat mic de mărimea unui teren de fotbal. Este și o metaforă – Găgăuzia este atât de mică, dar atât de prietenoasă și ospitalieră.
Recent, industria turismul s-a dezvoltat activ în Găgăuzia. „Gagauz șarap yortusu” nu este doar o mare sărbătoare din piața principală a Comratului. Multe vinării găgăuze organizează excursii în această perioadă. Aceste excursii sunt vizitate atât de turiști străini, cât și de rezidenți din toată Moldova. Aceasta este o modalitate excelentă de a se familiariza nu numai cu vinurile din Găgăuzia, ci și de a vedea în mod direct producerea lor. Ateliere de prelucrare, locații cu butoaie de fermentație, precum și beciuri în care se așază vinul – pot fi văzute călătorind într-o excursie în cadrul festivalului vinului „Găgăuz șarap yortusu„. Scufundându-vă în studiul procesului de preparare a vinului, se poate înțelege cât de dificilă și complexă este această muncă. Așa se formează nu numai interesul pentru băutura în sine, ci și respectul pentru cultura vinului, iar acest lucru este important, deoarece vinul este o carte de vizită a Găgăuziei.