Astăzi, 25 octombrie, 2022 a avut loc ședința formală a Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia (GLP) în cadrul căreia a fost examinat pachetul actelor normative cu privire la consultări. Acesta cuprinde proiecte de legi privind modificarea Regulamentului Parlamentului adoptat prin Legea nr. 797/1996, modificarea art. 32 din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, și proiecte de legi privind modificarea unor acte normative locale ce țin de UTA Găgăuzia. Ședința a fost organizată și facilitată de CMI-Fundația pentru pace Martti Ahtisaari.

Suntem bucuroși că astăzi ne-am întâlnit față în față după o perioadă de pauză, între timp colegii au lucrat asupra subiectelor de pe Agenda, pe care astăzi le vom discuta. Sper că ședința de astăzi, și cele care vor urma să fie bazate pe o abordare constructivă, astfel ca Grupul de lucru să aibă rezultate tangibile.
a declarat Copreședintele Grupului din partea Parlamentului, dna Larisa Voloh

Scopul și poziția noastră este integrarea Găgăuziei în toate sferele, politic, cultural, social, în cadrul Republicii Moldova. De aceea, noi vrem să continuăm acest dialog, vom continua să ne întâlnim ca să discutăm și promovăm interesele Găgăuziei.
a declarat Copreședintele Grupului din partea Adunării Populare a Găgăuziei, dl Serghei Cimpoeș
În cadrul reuniunii, membrii Grupului au analizat proiectele de legi și au decis unanim asupra pachetului actelor normative cu privire la consultări. Potrivit Pachetului de legi, Parlamentul RM va consulta legislativul din Găgăuzia pe subiectele care sunt legate de autonomie, în procesul de elaborare a proiectelor de legi. De asemenea, Pachetul stabilește că UTA Găgăuzia va consulta autoritățile publice centrale privind tematici din diferite domenii.
Totodată, au discutat și alte priorități ale Grupului de lucru și au decis asupra subiectelor care necesită aprofundare și pașilor următori.
***
Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia a fost constituit în 2015 la inițiativa Președintelui Parlamentului. Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat. Întâlnirile regulare ale Grupului de lucru sunt facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia în cadrul căruia oferă expertiză și bunele oficii procesului de dialog.