La 12 septembrie 2022, Larisa Voloh a fost numită de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în calitate de co-președinte, din partea Parlamentului, al Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia. Doamna Voloh deține o vastă experiență în domeniul administrației publice, cu peste 14 ani de activitate în calitate de primar. De asemenea, este implicată în numeroase activități politico-sociale, fiind totodată Președintă a Rețelei Femeilor CALM și membră a delegației Republicii Moldova la CALRE. Din 2021, Larisa Voloh este deputat în Parlament din partea partidului „Acțiune și solidaritate” și deține poziția de Președinte al Comisiei pentru administrare publică.
– Doamnă Voloh, care este viziunea dvstră asupra relațiilor și al procesului de dialog dintre Chișinău și Comrat și despre ce este vorba în noua dvstră poziție?
– Orice relație are nevoie de un fundament, în cazul dat, Constituția Republicii Moldova este baza pe care ar trebui să se dezvolte armonios relațiile dintre Chișinău și Comrat. În 1994, a fost adoptată legea prin care UTA Găgăuzia a primit Statut special, astfel, Autonomia dispune de competențe în diferite domenii: sociale, culturale, administrative. În același timp, societatea este în continuă dezvoltare și este necesară clarificarea competențelor delegate pentru o mai bună funcționare a Autonomiei. În acest context, în 2015, a fost lansată platforma de dialog, pe dimensiune Parlamentară, dintre Chișinău și Comrat, și a fost creat Grupul de lucru parlamentar, care este compus din deputați ai fracțiunilor Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei. Dialogul pe această platformă este facilitat de către CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”. În cadrul procesului de dialog au loc ședințe formale și informale, în cadrul cărora se discută prioritățile comune, se analizează practicile internaționale și se caută soluții. În calitatea conferită, voi pune în aplicare toata experiența mea în domeniul administrării și dezvoltării locale, bunei guvernanțe și coeziunii sociale, pentru ca procesul de dialog să fie constructiv, bazat pe rezultate, încredere și să vină în folosul cetățenilor țării noastre.
– În calitate de co-președinte al Grupului de lucru parlamentar care sunt prioritățile pe care vă veți axa?
– În primul rând, vreau să spun că toate persoanele ce locuiesc în UTA Găgăuzia sunt cetățeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova, au aceleași drepturi și obligații. Eu provin dintr-un mediu de activitate în care am pus prioritate mereu pe interesele și bunăstarea cetățenilor. Așadar, voi continua să lucrez și să promovez priorități în beneficiul cetățeanului, dar nu în detrimentul cuiva, și să găsim soluții sustenabile. De la lansarea Grupului de lucru au fost adoptate mai mult de 50 de decizii, s-au obținut rezultate remarcabile ca deschiderea Agenției pentru dezvoltare regională prin care au loc finanțări ale proiectelor de dezvoltare pentru Găgăuzia, iar eu îmi doresc ca astfel de rezultate să continue a fi obținute. De la relansarea Grupului, au avut loc mai multe ședințe informale, facilitate de experții CMI, în urma cărora a fost deja aprobat un Plan de acțiuni pentru anul 2022, care conține prioritățile tuturor participanților acestei platforme de dialog. În cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” finanțat de Suedia, avem acces la expertiza internațională în domeniul autonomiilor, descentralizării, studii comparate, experiențe bune și mai puțin bune, din alte părți ale lumii. CMI ne oferă suport în acest domeniu și este foarte important că în acest proces nu suntem singuri.
– În contextul aparițiilor unor provocări, cum credeți care ar fi și cum planificați să le faceți față?
– Situația geopolitică, în contextul războiului în țara vecină, și consecințele care deja le simțim de nivel economic pot conduce la creșterea tensiunii în societate. Sunt urmări la care suntem nevoiți să ne adaptăm și să fim alături de cetățenii noștri, să îi sprijinim și să fim uniți în fața provocărilor. Totodată, cred ca aceste provocări nu ar trebui să influențeze activitatea Grupului de lucru, ba dimpotrivă, în cadrul acestei platforme putem discuta metodele și instrumentele necesare ca împreună să trecem peste orice provocare și să lucrăm, eficient în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Cred că toate obstacolele pot fi depășite cu diplomație și respect reciproc pentru că suntem o țară unită.