Membrii Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia au învățat despre aspecte legate de autonomie din practicile comparative internaționale

La 25 octombrie, 2022, CMI-Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, în cooperare cu Eurac Research, a organizat un Seminar de consolidare a capacităților privind aspectele politice, juridice și instituționale ale autonomiilor teritoriale. La eveniment au participat membrii Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia (GLP), reprezentanți ai Secretariatului GLP, Comitetului executiv din Găgăuzia, experți naționali și internaționali ai CMI, experți pe subiecte ce țin de autonomie ai Eurac Research din Tirolul de sud, Italia.

În cadrul seminarului, experții Eurac Research, Elisabeth Alber, Lider al grupului de cercetători și Sergiu Constantin, Cercetător superior, au prezentat practicile internaționale de divizare și transfer a competențelor, aducând exemplul Tirolului de sud, Țării bascilor, Țării Galilor și Insulelor Aland. Totodată, spicherii au vorbit despre tipurile de transfer a competețelor pe dimensiunea politică, juridică, și instituțională.

Experții au declarat că pentru o bună funcționare a aranjamentelor legate de transferul de competențe este necesar suport instituțional, piloni jurici stabili și flexibili și un fundament politic solid.

news
news
news

Participanții au învățat despre practicile internaționale în domeniul clarificării competențelor și instrumete de guvernare teritorială din perspectiva comparativă. Totodată, deputații au aprofundat cunoștințele privind mecanismele de cooperare, coordonare și soluționare a conflictelor. Aceștia au declarat că informația a fost foarte utilă și că acest cadru general al bunelor practici, din punct de vedere a funcționării altor autonomii, îi va ajuta la stabilirea priorităților și ulterior la implementarea Agendei Grupului. Deputații au spus că este necesar ca astfel de activități să continue, pentru a îmbogăți cunoștințele și pe alte subiecte legate de funcționarea autonomiilor.

Este întotdeauna bine să luăm exemplu din alte țări, dar să încercăm să fim creativi și să găsim soluții care să se potrivească mai bine contextului Republicii Moldova.

a spus Sergiu Constantin, Cercetător superior în cadrul Eurac Research

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Gagauzia Dialogue” implementat de CMI și finanțat de Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor