Prin artă artiștii vorbesc despre poporul găgăuz – propriile obiceiuri și cultura națională

I Școala

Ajungând în piața principală din Ceadîr-Lunga, primul lucru care ne atrage atenția este monumentul lui Lenin. Imediat în spatele lui, se află o clădire cu trei etaje. La prima vedere, nimic remarcabil. Aproape toate piețele centrale ale orașelor mici din spațiul post-sovietic arată la fel. Cu toate acestea, odată ce intri în această clădire, imediat ți se schimbă percepția. La parter, coridorul este căptușit cu busturi din ipsos, iar la capătul coridorului, lângă fereastră, este bustul lui David, cel mai important dintre ele. Această clădire găzduiește Școala de artă din Ceadîr-Lunga „Dmitri Erebakan”.

În stânga este o ușă discretă. Acesta este biroul directorului. De-a lungul peretelui, dulapul este plin de dosare cu documente din literatură, iar un ceainic fierbe pe masă. Suntem întâmpinați cu căldură de Feodor Duloglo, fostul director al acestei școli de artă. Din 1987 până în 2020, a lucrat ca director al școlii. În acest timp, a reușit să creeze o echipă stabilă și creativă.

Încă din copilărie i-a plăcut să deseneze iar, în adolescență, a decis ferm că își va dedica viața artelor plastice. În 1975, a finalizat câteva cursuri pentru graficieni la Ministerul Culturii al RSSM. Apoi, a obținut un loc de muncă la atelierul regional de artă și design din Ceadîr-Lunga. După 3 ani, a fost invitat să predea la o școală de artă. După ce a lucrat ca profesor timp de doi ani, și-a dat seama că cunoștințele sale nu erau suficiente pentru predarea de înaltă calitate și a decis să intre la facultatea de artă-grafică a Institutului Pedagogic de Stat din Odessa „K.D Ușînschi”. În 1985 el a terminat studiile.

news
news
news
news

Feodor lucrează de mult timp în viața expozițională – prima sa expoziție a fost în 1978. A fost o expoziție de graficieni la Galeria de Artă din Bender. Apoi au existat multe expoziții de diferite niveluri – oraș, regional, republican. A participat la expoziții ale artiștilor găgăuzi în străinătate: în Rusia, Ucraina, Turcia, Germania, Cipru. Din 1992, el este membru al Uniunii artiștilor din Găgăuzia, iar din 2016, este membru al Asociației de creație „Gagauz Art”. Feodor Duloglo este, de asemenea, cunoscut pentru realizarea stemei Găgăuziei în 1996.

Școala de artă pentru copii din Ceadîr-Lunga a fost deschisă în 1970 de către Dmitri Erebakan. Primii ani au fost destul de dificili. Cea mai mare problemă a fost lipsa unei săli de clasă. În momentul când fost anunțată deschiderea școlii de artă pentru copii, încă nu era clar unde ar trebui să se țină cursurile. La început, copiii au fost plasați într-un centru cultural, iar apoi li s-a dat o casă de locuit cu trei camere, fiecare a câte 14 metri pătrați. Dar numărul elevilor a crescut și clădirea nu mai putea să găzduiască toate grupurile. Părinții s-au adresat președintelui Comitetului executiv, care a alocat etajul al doilea al Casei de Cultură pentru desfășurarea cursurilor.

Dmitri Erebakan a lucrat la Școala de artă pentru copii din Ceadîr-Lunga doar timp de 6 ani, dar datorită activității sale creative, infatigabile, el este onorat și memorat. Și nu întâmplător școala a fost numită în numele lui. El a făcut multe pentru a crea baza materială a școlii. Acestea sunt șevalete și mașini speciale pentru lecțiile de sculptură, piese din ipsos și busturi antice. O gamă bogată de natură moartă. Fundamentul bazei materiale este tot ceea ce a fost dobândit pe atunci. Dmitri Dmitrievici a fost un profesor excelent, a lucrat cu copiii mult și cu entuziasm. Iar studenții i-au răspuns cu dragostea lor și l-au făcut fericit cu succesele lor. Studenții au participat cu succes la concursuri și expoziții de diferite niveluri, de la cele orășănești, la cele naționale și internaționale. În timpul sărbătorilor, Dmitri Dmitrievici, împreună cu studenții săi, făceau excursii prin muzee și galerii de artă din Chișinău, Bender, Leningrad. Acest lucru a contribuit la educația estetică a elevilor.

II Elevii

            Dacă vorbim despre școala de artă pentru copii, ca etapă în formarea unui viitor artist, atunci trebuie remarcat faptul că aceasta joacă un rol important. În primul rând, fără baza unei școli de artă, este imposibil să intri într-o instituție de învățământ de artă pentru a îmbunătăți cunoștințele și experiența academică. În al doilea rând, la școală copilul, după 4-5 ani de studiu, alege direcția care îi place cel mai mult. Există multe direcții: pictură și grafică, arte, meșteșugărit și sculptură, artă de design, care este de multe tipuri. La o școală de artă elevilor li se prezintă toate aceste tipuri și direcții în sala de clasă.

Sarcina principală cu care se confruntă profesorii școlii este de a oferi elevilor cunoștințe și abilități bune, solide în artele vizuale. Iar prioritatea este de a insufla elevilor dragostea pentru desen, pictură, compoziție. Dacă elevului îi place acest tip de activitate, atunci va învăța cu succes programul școlar. Dacă elevul nu are dorință să studieze acest obiect, atunci oricât de mult ar încerca profesorul, rezultatele vor fi scăzute.

spune Feodor Duloglo

Printre primii absolvenți ai școlii, mulți au ales profesii legate de artele vizuale. Este vorba de Constantin Culev, care a absolvit Academia de arte din Talin, care s-a mutat ulterior în Statele Unite și a deschis acolo o fabrică de sticlă de artă. Leonid Karaiani, scenograf la Teatrul Sovremenik din Moscova. Alexander Chitsiuc, arhitect șef al raionului Ceadîr-Lunga. Merită de menționat și Nicolai Croitor, care este pasionat de arta decorativă și aplicată. În prezent – șef al Asociației „Meseriașii din Găgăuzia”. Sunt și mulți absolvenți care ulterior au ales profesii care nu au legătură cu artele vizuale, dar continuă să se implice în creativitate și au obținut un mare succes. Cel mai faimos dintre ei este Constantin Cheleș, directorul fermei de cai “At Prolin”. La fermă, el se ocupă cu creșterea cailor de rasă Orlov iar dragostea față de animale și-o exprimă în lucrări grafice și picturale. A publicat deja 4 albume de lucrări grafice. În picturile sale, adesea își reprezintă caii preferați. Artistizmul lui Constantin Cheleș este cunoscut dincolo de granițele regiunii și ale Moldovei. Un alt absolvent este Pavel Culev, care și-a legat soarta de serviciul militar, și care a trecut prin războiul din Afganistan. Dar chiar și în război, a găsit timp pentru hobby-ul său principal. În prezent, fiind colonel pensionar, a început să picteze mult și munca sa a fost imediat remarcată și apreciată de specialiști. Același lucru se poate spune despre un alt absolvent de școală, preotul Dmitri, în lume Dmitri Chioroglo, care și-a dedicat toată viața slujirii lui Dumnezeu în orașul Ceadîr-Lunga și și-a dedicat tot timpul liber ocupației sale preferate – pictura. A participat în mod repetat la expoziții regionale și republicane.

Cel mai strălucit absolvent al școlii este Nicolai Cîvîrjîc. A absolvit Academia de artă „Ivanovo” cu o diplomă în design de modă. În timp ce era încă student, a participat la expozițiile studenților din toată Rusia de designeri de modă și a ocupat primele locuri. După absolvirea universității, a urmat un stagiu la Copenhaga (Danemarca) și Londra (Anglia). Apoi, timp de câțiva ani, a lucrat pentru couturierul rus Veaceslav Zaițev. Acum are propriul atelier, la Moscova, și lucrează sub marca proprie.

A trecut mult timp de când Dmitri Erebakan a părăsit Ceadîr-Lunga, dar a lăsat o amprentă profundă despre el, întrupându-și toate cunoștințele și abilitățile în studenții săi.

conclude Feodor Duloglo

III Arta contemporană găgăuză

Arta contemporană găgăuză este foarte diversă. În pictură, în grafică, în alte tipuri de arte plastice, artiștii prin creativitatea lor, vorbesc în primul rând, că există un astfel de popor găgăuz cu propriile obiceiuri, tradiții, cu propria cultură națională. Acest lucru se vede clar în lucrările grafice și picturale ale unor artiști precum Dmitri Savastin și Dmitri Caracioban, care au devenit deja un fel de clasici din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Tematica găgăuză este bine reflectată în lucrările realizate în tehnica stilizată a picturii în ulei de contemporanul nostru Piotr Fazla. Portretele și peisajele lui Mihail Arabadji, tapiseriile lui Piotr Novacov, păpușile găgăuze realizate de tânăra artistă Natalia Vornicova sunt atractive prin profesionalismul și tematicile găgăuze.

Arta găgăuză se distinge în primul rând prin faptul că în operele sale reflectă lumea din jur, lumea oamenilor, natura în care trăiesc. Iar sudul Moldovei este o regiune aridă, stepa Bugeac. Acest lucru își lasă amprenta asupra operei artiștilor. Pictura este dominată de mai multe tonuri pastelate, stinse. În contrast, să zicem, cu pictura părții centrale sau nordice a Moldovei, unde predomină lucrările mai luminoase și colorate ale artiștilor.

news
news
news

Analizând opera artiștilor găgăuzi, se poate ajunge la concluzia că arta găgăuză vizează o formă estetică. Aceasta este o imagine a obiceiurilor, ritualurilor, sărbătorilor găgăuze. Acest lucru este evident mai ales în lucrările lui Dmitri Savostin, Dmitri Caracioban, Piotr Fazla, Mihail Arabadji, Constantin Cheleș, Lidia Popean.

Dezvoltarea artei este foarte dificilă fără instituții educaționale speciale. Desigur, școala de artă pentru copii este o verigă importantă în acest lanț. Conform rezultatelor unui studiu al profesorilor școlii „Erebakan”, aproximativ 20-30% aleg calea asociată cu artele plastice sau arhitectura. Potrivit lui Feodor Duloglo, acesta este un rezultat bun.

Arta, ca fenomen, este o reflectare a sănătății morale a societății. Acele țări în care sfera socială și economică este bine dezvoltată au de obicei o artă bine dezvoltată. Este dificil de spus care este consecința acestei probleme, cu toate acestea, atunci când există artă, este cu siguranță un bine pentru regiune. În Găgăuzia există artă și este bine dezvoltată. În mare parte datorită oamenilor precum Feodor Duloglo și altor profesori ai școlilor de artă pentru copii. Ei sunt cei care dezvoltă creativitatea în copii și îi antrenează în lumea artei, satisfăcând apetitul copiilor în această activitate. Îi însoțesc până când elevii sunt pregătiți să continue singuri această cale și atunci devin parte a acestei comunități.

news
news
news
news
news

Cu toate acestea, lumea se mișcă și societatea evoluează – se dezvoltă diferite sfere. Totul necesită reînnoire și dezvoltare. Despre viziunea viitorului școlii de artă pentru copii. D. Erebakan ne-a vorbit chiar Feodor Duloglo:

Noi, profesorii, vedem viitorul școlii în primul rând sub forma unor săli de clasă mari. Într-adevăr, de-a lungul celor 50 de ani de existență a școlii, cursurile au fost ținute în camere care nu sunt potrivite pentru orele de grup. Acum, în Ceadîr-Lunga, se pregătește o clădire specială, Școala de arte. Este planificat ca această clădire să găzduiască o școală de artă, o școală de muzică și o casă de creativitățate. Acesta este un cadou de la președintele Azerbaidjanului către Găgăuzia. Dar, din păcate, în noua clădire, precum și acum, nu vom avea destule săli de clasă și încăperi utilitare. În viitor, am dori ca pentru lecțiile de compoziție decorativă să deschidem o școală de grafică pe computer. Aceasta este o cerință urgentă a timpurilor noastre, deoarece arta designului în diferite direcții este foarte solicitată în lumea modernă. Există, de asemenea, o astfel de nevoie ca deschiderea cursurilor de seară pentru adulți. Dar pentru implementarea acestor planuri sunt necesare domenii suplimentare. În viitor, aș vrea să am propria mea clădire, separată, adaptată pentru artele plastice, cum ar fi, de exemplu, în orașul Tiraspol.

 Pentru dezvoltarea artei găgăuze, autoritățile autonomiei trebuie să acorde o atenție sporită necesităților artiștilor. Artiștilor trebuie să li se aloce ateliere pentru munca creativă. Există un deficit extrem de spațiu expozițional. O galerie de artă din Comrat nu este suficientă. Este necesar deschiderea unei galerii de artă în Ceadîr-Lunga și Vulcănești. Demult este necesitatea de a deschide un muzeu de artă în Comrat, deoarece la galerie, după organizarea Simpozionului Internațional, s-au acumulat un număr mare de tablouri, care pur și simplu stau în depozit.

Sunt sigur că în viitor vor fi mulți artiști tineri și strălucitori care, cu lucrările lor, vor glorifica mica lor patrie, Găgăuzia. Și spun acest lucru cu încredere. La școală învață mulți elevi talentați.

a adăugat Feodor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor