Începând cu data de 1 mai 2021, “Inițiativa privind gestionarea crizelor” devine Fundația CMI pentru Pace „Martti Ahtisaari”

Începând cu data de 1 mai 2021, asociația CMI a realizat transferul tuturor operațiunilor sale către o nouă entitate juridică, Fundația CMI pentru Pace „Martti Ahtisaari”, care va asigura continuitatea activităților desfășurate de asociația CMI.  

Fundația CMI pentru Pace Martti Ahtisaari promovează stabilitatea, sustenabilitatea, demnitatea și reziliența. Aceasta poartă numele fondatorului CMI asigurând transmiterea viziunilor și a misiunii sale către viitoarele generații.

Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI) a fost fondată în 2000 când președintele Martti Ahtisaari și-a încheiat mandatul de șase ani în calitate de Președinte al Republicii Finlandeze. Deja pe parcursul primilor zece ani de activitate a devenit evident că CMI urmează să devină ceva mult mai de amploare decât a fost inițial deoarece a început să crească numărul de angajați, de proiecte precum și gradul de recunoaștere.  Baza de valori și reziliența nordică precum și viziunea că “Toate conflictele pot fi rezolvate” i se datorează fondatorului CMI, Președintele Ahtisaari. 

Pentru a fi capabilă să protejeze și să reprezinte moștenirea lui de promovare și menținere a păcii la nivel global, organizația a simțit necesitatea unei configurații distincte și robuste. Cu acest scop CMI a inițiat procesul de transformare din asociație în fundație.

Factorul determinant al acestei transformări este asigurarea sustenabilității organizației. Noua configurație este mai favorabilă realizării funcțiilor de bază ale CMI în diverse aspecte, asigurându-i o structură decizională și administrativă mai fiabilă și mai eficientă, consolidându-i capacitatea de realizare a unei creșteri sistematice și de colectare de fonduri. Statutul de fundație îi va conferi CMI un grad mai mare de sustenabilitate asigurând transmiterea viziunilor și a misiunii sale către viitoarele generații. De asemenea, fundația dispune de un logo și identitate vizuală nouă în contextul pășirii într-o nouă etapă de organizare.

În aceeași ordine de idei, pe 1 mai 2021 CMI a salutat intrarea în funcție a noului Director General – ambasadorul Janne Taalas. Dl Taalas s-a alăturat echipei CMI după încheierea unei cariere de diplomat timp de 25 de ani în cadrul Ministerului de Externe finlandez. Dumnealui are o experiență vastă în domeniul cooperării internaționale pentru pace și securitate, inclusiv în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE) și în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Activitatea sa la cârma CMI pare a fi o continuitate naturală a activității acestuia.

“Doar acționând împreună vor reuși să realizăm o schimbare în lume”.

Janne Taalas, noul director general CMI

Dl J. Taalas va dirija implementarea noii Strategii CMI pentru 2030. Strategia scoate în evidență valoarea adăugată a CMI în calitate de mediator pentru pace independent de origine finlandeză a cărei activitate reiese din experiența Finlandei de promovare a unei societăți bazate pe echitate. Prin intermediul activităților desfășurate de CMI, Finlanda își poate asigura o prezență mai extinsă pe plan global comparativ cu dimensiunile sale. Obiectivul-cheie urmărit este consolidarea capacităților CMI și a mediatorilor pentru pace în procesul de prevenire și soluționare a conflictelor într-un context global volatil. 

În afară de aceasta, în contextul Strategiei 2030, CMI va investi în împuternicirea femeilor și va promova utilizarea tehnologiilor digitale în procesele de menținere a păcii. Instrumentele și serviciile digitale îi vor ajuta pe mediatori să înțeleagă mai bine esența conflictelor și să îi abiliteze pe participanții în conflict să participe în siguranță la activități în contextul dificultăților sau imposibilității de asigurare a prezenței fizice.

Începând cu 2015, CMI implementează în Moldova proiectul „Dialog privind Găgăuzia”, facilitând procesul de dialog dintre Chișinău și Comrat. Proiectul este finanțat de Suedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

decor
decor
decor
decor
decor